Localitatea Adamclisi este așezarea cu cea mai mare încărcătură arheologică de epocă romană de pe teritoriul României, datorată mai cu seamă prezenței monumentului triumfal Tropaeum Traiani. Acesta a fost ridicat de împăratul Traian în anul 109, pentru celebrarea victoriei sale din anul 102 d.H. asupra geților și aliaților acestora.

La 1,4 km distanță de complexul monumentului se află ruinele cetății cu același nume, întemeiată de împăratul Traian pe locul unei mai vechi așezări geto-dacice. Așezarea a fost ridicată încă de la început la rang de municipiu.

Numele localității Adamclisi este de origine turcă și se traduce prin „biserica omului”, așa cum au numit turcii ruinele monumentului, considerat -datorită măreției edificiului- lăcaș destinat cultului religios creștin.

Inscripții, necropole, apeducte, ziduri de epocă romană și romano-bizantină au fost supuse cercetărilor arheologice începând cu anul 1882, sub conducerea istoricului român Grigore Tocilescu. Descoperirile sunt expuse în cadrul Muzeului Tropaeum Traiani, obiectiv ce stârnește curiozitatea omului modern, amator nu doar de istorie și cultură, ci și degustător de vinuri de calitate.